Zoals beloofd vandaag de stap voor stap workshop Fladderles maken. Misschien een steuntje in de rug, een extra zetje om het pakketje eens te gaan maken. Weer eens "ouderwets"een pakketje met tricot hoofdjes. Erg lief en aandoenlijk maar voor velen een struikelblok. Doe gewoon mee en zie hoe eenvoudig het is.
.
We beginnen met een stukje buistricot en naaigaren. Doe een dubbele draad in de naald en leg alvast een stukje poppentricot klaar. In het pakket staat de maat beschreven.
Leg een knoop in het einde van de draad en rijg de draad door het stukje buistricot.
Links:trek de draad aan en wikkel hem even om het buistricot. Hecht de draad af en knip hem af. Midden: Keer het buistricot hulsje binnenstebuiten. Rechts: Vul het hoofdje op met uitgeplozen wol tot een bolletje met een doorsnee van 2,5 cm. Leg doorvoor het bolletje op een liniaaltje, dan is eenvoudig de doorsnee af te lezen.
Links: Wikkel strak een draad rondom het "halsje" en hecht af. Steek de draad naar het midden van het bolletje. Midden: Wikkel die draad anderhalf keer om het bolletje en trek de draad een beetje aan, zo ontstaat er een ooglijn. Rechts: Hecht de draad aan de andere kant af. En leg er alvast een lapje poppentricot in de juiste maat onder. De rek-richting is de breedte.
Links: Naai met overhandse steek de tricot op het achterhoofdje aan elkaar. Midden: naai middenachter aan middenvoor. Rechts: naai de puntjes van de tricot plat op het hoofdje.
Links: Wikkel een draad strak om het "halsje"en hecht af. Midden: Leg opnieuw een knoop in de draad en steek van achteren naar voren, op de ooglijn. Steek de draad weer terug en trek iets aan. Rechts: Maak zo twee oogjes door twee maal een draad door te steken en aan te trekken.
Neem voor elk lijfje drie lijfdelen en festonneer die aan elkaar. Links: eerst twee delen van boven naar beneden. Midden: aan de andere kant nog een deel. Rechts: sluit het lijfje en vul het op.
De tricot die onder de hoofdjes hangt wordt ook in het lijfje gestoken. Rimpel de halslijn in en trek de draad stevig aan rond het halsje en hecht af. Kleur oogjes, mondjes en wangetjes. Oogjes en mondjes heel voorzichtig met aquarelpotlood. Zorg voor een scherpe punt aan de potloden, maak de punt heel ietsje nat door hem op een nat lapje te duwen en kleur dan heel voorzichtig. Duw voor de oogjes de punt in het holletje en draai de punt iets rond. Eventueel even op een restje tricot oefenen en kijken hoeveel kleur de potlood afgeeft. Voor het mondje een piepklein boogje tekeken of alleen maar een stipje zetten voor een neutrale uitdrukking. De wangetjes met een wasblokje kleuren. Wrijf daarvoor eerst met een lapje over het wasblokje en wrijf dan met dat lapje over de wangetjes.
Trek kleine stukjes tricot strak om de houten kraaltjes en wikkel een draad strak om de "polsjes". Knip het teveel aan tricot af.
Neem een achterpand van het jasje en leg de kraaltjes voor de handjes er op. Leg dan het voorpand er op.
Festonneer een zijnaadje en een schoudernaadje dicht en zet meteen het handje vast. Doe het popje het jasje aan en festonneer het andere schoudernaadje. Aansluitend het handje vastzetten en het zijnaadje festonneren.
Vouw het mutsje dubbel en festonneer de middenachternaad. Schuif de middenachternaad dan naar middenachter en festonneer de bovenkant dicht.
Zet de popjes de mutsjes op. Vouw de puntjes naar beneden en zet die vast. Steek daarvoor de draad ook dwars door het hoofdje heen. Zet ook de achterkant vast, zo laag mogelijk op het achterhoofdje.
Vouw een stukje lint in drieën en naai dit als een strikje vast onder de kinnetjes.
Festonneer de vleugels rondom met roze splijtzijde en zet de vleugels vast op de ruggetjes.
En zo zijn de drie popjes klaar. Tijd om aan het vangnet te beginnen.
Neem een busje of potje met de juiste doorsnee, zie pakket en wikkel het stokvilt er om heen. Knip het teveel aan stokvilt af en naai de uiteindjes aan elkaar.
Schuif de cirkel van stokvilt helemaal naar de rand van het busje en leg het stukje tule erop.
Festonneer de tule vast op het stokvilt.
Knip voorzichtig de tule rondom het stokvit af.
Haal dan voorzicht het netje van het busje. Blijft het mooi rond, dan ben je klaar voor de volgende stap. Gaat het wat vervormen, maak het stokvilt dan helemaal nat en laat het een nachtje in vorm rond het busje drogen.
Borduur in het midden van de bloemetjes met platsteekjes een klein bloemhartje. Naai het vast op twee blaadjes en naai dat geheel op de rand van het netje.
Doe dat drie maal en verdeel de bloemetjes netjes over de rand.
Naai tussen de bloemetjes de handjes van de popjes vast.
Doe dat met alle drie poppetjes.
Kijk, zo kunnen ze ook even staan.
Knip vijf vlindertjes uit en maak van kleine stukje roze draad en voelsprietjes. Leg daarvoor in kleine stukjes draad, volle draad splijtzijde nemen, een knoopje. Vouw elk vlindertje dubbel en festonneer de vouw met hele kleine steekjes. Steek tot slot de naald door het knoopje van de voelsprietjes en steek de draad door het lijfje om af te hechten.
Maak zo vijf kleine vlindertjes. Op de foto boven aan dit berichtje, zijn er maar drie te zien, er hangen er echt vijf stuks aan, een mooie lange slinger met vlindertjes.
Neem nu twee draden splijtzijde van gelijke lengte. Leg een knoopje in een uiteinde en steek die draad door alle vijf vlindertjes, aan de voorzijde, ongeveer 2 mm naast de vouw. Steek dus van onder naar boven. Het onderste vlindertje rust op het knoopje.
Steek de andere draad aan de andere kant door de vlindertjes. Zo blijven ze straks netjes recht hangen.
Neem drie draden splijtzijde van gelijke lengte en naai aan elk popje een draad vast. Doe dit op het achterhoofdje.
Til dan alle draden op, drie van de popjes en twee van de vlinders en kijk of alles netjes hangt. Het netje mooi recht en de vlindertjes op de juiste hoogte ertussen.
Knoop de draden samen en maak er nog een ophanglusje in. Klaar!
Ik hoop dat jullie dit handig vinden. Ervaren maaksters hebben het misschien niet nodig, maar ik hoop zo ook minder ervaren maaksters over de streep te trekken om deze leuke hobby zo te ontdekken. Reacties zijn welkom. Dus laat me weten of dit soort workshops op prijs gesteld worden. Het is een hoop werk, maar als het gewaardeerd wordt is het misschien een goed idee om het vaker te doen.
Maak je Fladderles pas over een tijdje, onthoud dan alvast even dat deze workshop met de zoekfunctie op dit blog eenvoudig terug te vinden is.
Veel plezier en nog een fijne zondag verder.
Ik was meteen weg van dit ontwerp! Met deze uitleg is het voor iedereen goed te doen. Zelf heb ik hem niet echt meer nodig, maar ik wilde nog wel vragen of je i.p.v. de doorsnede van het hoofdje ook de omtrek kunt geven. In de werkbeschrijving staat bovendien dat je twee stukjes buistricot van 10 cm moet nemen, maar zijn dat er niet drie? Als het er drie zijn, zit er te weinig buistricot in het pakket, nl. 28 cm. Ik ben al klaar met knippen van het vilt en kan niet wachten om het in elkaar te gaan zetten! Mocht je het resultaat willen zien, dan kun je mijn weblog in de gaten houden!
Lieve groetjes, Barbara
Geplaatst door: Barbara | vrijdag, 15 juni 2012 om 02:29 nm
Hoi Hannie, na het zelf al uitgevogeld te hebben a.d.h.v. andere pakketjes, had ik dit niet meer nodig, maar ik vind het heel duidelijk uitgelegd en kan me goed voorstellen dat het voor beginnende 'vilt-fielen' een grote motivatie is. Maar wàt een werk voor jou... Groetjes
Geplaatst door: Stella Beumer | maandag, 11 juni 2012 om 08:36 vm
Dit is een heel goed idee, en erg duidelijk. Nu durf ik eindelijk eens "een hoofdje" te maken. Bedankt! Nienke
Geplaatst door: Nienke | zondag, 10 juni 2012 om 10:31 nm
Wat leuk..
Fijn..
Je werk wordt gewaardeerd.
Ik ga het pakketje gelijk bestellen.
Conny
Geplaatst door: c.koppejan | zondag, 10 juni 2012 om 10:06 nm
Leuke workshop.
Je kunt zien dat het veel werk is geweest, maar het resultaat is goed.
Duidelijke foto's, die prima zijn na te maken.
Ik ga het zeker proberen, graag nog eens een workshop, leuk.
Succes,
Ineke.
Geplaatst door: ineke nolles | zondag, 10 juni 2012 om 07:56 nm
Wat een prachtig ontwerp! Complimenten voor de heldere uitleg. Nu moet het voor iedereen te maken zijn!
Geplaatst door: Baukje | zondag, 10 juni 2012 om 07:44 nm