Door dit weblog en de Etsy shop, hebben we veel nieuwe liefhebbers van Tintangel pakketten verzameld. Leuk, erg leuk zelfs. Maar dus ook nieuwe klanten die nog onbekend zijn met sommige dingen. Daarom maar eens een blogje met de veelgestelde vragen en de antwoorden.
De meest gestelde vraag is wel: Zijn er van de pakketten losse patroonbladen te koop.
Nee, dat zijn er niet. Echt niet, we verkopen uitsluitend complete pakketten. Alleen van Monsieur Montagne is in onze Etsy shop het losse patroon verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.
Nog een vraag: Ik heb splijtzijde te weinig, wat zijn de kleurnummers zodat ik bij kan kopen?
Kleur nummers geven we niet, heeft dikwijls ook weinig zin. We gebruiken in de pakketten venusgarens en die zijn niet algemeen verkrijgbaar. Maar wij verlenen graag een stukje service en in geval van een tekort aan splijtzijde, sturen we altijd gratis extra garen toe. Een maitje naar ons is voldoende om extra splijtzijde te krijgen.
En dan meteen de daarop volgende vraag: Waarom dan niet meer splijtzijde in de pakketten?
We doen in de pakketten wat ik zelf gebruik + een toeslag van zo'n 30%. Daar heeft de grote meerderheid voldoende aan. Maar het ligt wel aan het gebruik of je daar daadwerkelijk voldoende aan hebt. Meer steekjes, kleinere of juist grotere steekjes, lange draden gebruiken of juist korte. Maar dat maakt niet uit, heb je te weinig, dan sturen we na en dan hoeft de prijs van een pakket niet omhoog. Bewaar de restjes. We maken gebruik van een beperkt aantal kleuren en wat je in het ene pakket overhebt, kan je wellicht voor een ander pakket gebruiken.
Nog een service vraag: Ik heb vilt te weinig, wat moet ik doen?
Dit gebeurt gelukkig maar zelden. Soms hebben wij een foutje gemaakt, soms blijkt er iets uit het pakket gehaald en soms ook gebeuren er ongelukjes met het vilt, verknippen, vlekken o.i.d.
Maakt niet uit wat de reden is, we sturen altijd extra vilt op, ook als je je verknipt hebt. Je hoeft nooit extra kosten te maken, uit onze restjes bak komt altijd wel een stukje wat je weer verder kan helpen, groot of klein.
In geval van sprookjesvilt vragen we je wel het vilt uit het pakket naar ons toe te sturen voordat je nieuw vilt krijgt. Aanvullen heeft i.v.m. kleurverschil per verfbad geen zin. Dus ontvang je een geheel nieuw stuk. En dat allemaal zonder kosten.
En in het verlengde van te weinig materiaal: Zit alles in het pakket om het ontwerp te maken.
Ja, bijna altijd. Voor een paar pakketten geldt dat er geen vulwol in zit. Dit omdat het goed te vervangen is door goedkoper vulmateriaal, b.v. in geval van het Tuinschaap of Rudolf.
Verder heb je eigenlijk alleen een schaar nodig en een naald. Waar er tricot hoofdjes gemaakt worden gaan we er vanuit dat je naaigaren hebt en met name bij de muizenwinkeltjes wordt wel gebruik gemaakt van textiellijm.
Ook heb je af en toe dun karton nodig. Gebruik daarvoor levensmiddelen verpakkingen.
Garens, knoopjes, kraaltjes, pijpenragers,lintjes, stofjes, enz enz. Alles wat je nodig hebt zit er verder in. Je kunt zo aan de slag en hoeft niet eerst zelf op zoek naar garens o.i.d.
Een vraag van andere orde: Zijn de pakketten moeilijk te maken?
Nee, eigenlijk niet. Het is gewoon een kwestie van goed lezen en netjes werken. Ook bijvoorbeeld als je de MouseMobiel wilt maken. Als je de kartonnen delen netjes uitknipt, is het net een bouwpakket alleen moet je festonneren i.p.v. plakken. Het past perfect en het resultaat is geweldig.
Waar wel eens tegen aan gehikt wordt is het hoofdjes maken.
Uitvoerige beschrijving Hoofdjes maken
Klik op deze link en je treft een uitgebreide beschrijving aan. Deze is ook te vinden onderaan onze homepage op www.tintangel.nl
Heb je nog nooit een hoofdje gemaakt? Vraag dan gerust om wat extra tricot bij een pakket. Dan kun je even oefenen voordat je aan het definitieve hoofdje begint. We sturen extra tricot graag gratis mee als je in onze Etsy shop besteld. Geef het bij opmerkingen even aan.
Nog een vraag die we dikwijls horen: Zijn de ontwerpen geschikt als speelgoed?
Vooral de muizenpakketjes spreken erg aan om mee te spelen. Voor alle ontwerpen geldt eigenlijk: niet voor kinderen onder de drie jaar i.v.m. kleine onderdelen zoals kraaltjes.
Een praktische vraag: De pakketten maken, doe je dat allemaal zelf?
Ja, en dat lukt nog steeds. In drukke tijden helpen man en zoon mee en soms ook een vriendin. Het hele proces wat er aan vooraf gaat doe ik ook, ontwerpen, foto's maken, patronen tekenen, werkbeschrijvingen maken tot aan alle lapjes en draadjes op maat knippen en de zakjes vullen. Van september tot en met april is dat dikwijls een full time baan en rond grote beurzen vaak meer dat dat. Van mei tot en met augustus is de rustiger tijd met af en toe nog een piek als er nieuwe pakketten uitkomen.
Ik zorg wel dat vilt e.d. op makkelijke formaten binnen komt, zodat ik daaraan niet veel knip of snij werk heb. Wat het meeste werk is, is splijtzijde afmeten, vooral als het veel kleuren zijn. Maar dat heb ik er graag voor over om een compleet pakket te kunnen leveren.
En hier in het atelier achter in de tuin, doe ik dat allemaal. Ontwerpen doe ik trouwens vaak in huis aan de keukentafel.
Heel soms wordt er gevraagd waarom de pakketten zo "duur" zijn. En die vraag wordt uiteraard alleen gesteld door mensen die zo'n pakket duur vinden. En wat is duur?
De pakket prijs wordt berekend op basis van wat er aan materiaal in een pakket zit. Niets meer en niets minder. We verkopen een klein deel zelf aan particulieren, maar het overgrote deel gaat naar winkels en ook die willen er graag wat aan verdienen. Dus er zit ook een marge voor de wederverkopers bij. Dat lijkt soms veel, maar bedenk wel wat daar allemaal van in de lucht gehouden moet worden, winkelruimte, website, energie, adminstratie, personeel, reclame, enz. enz. en dan graag ook een boterhammetje voor de winkeleigenaar. En ik wil zelf natuurlijk ook een boterhammetje en ook ik heb kosten aan voorraad, energie, werkruimte, enz. enz.
Een vast deel van de prijs wordt gevormd door drukwerk, het patroonblad, en het verpakkings materiaal. Dat is de reden dat ik liever zelf kies voor wat uitgebreidere ontwerpen. In een pakketje van b.v. € 6,00 euro is het deel verpakking en patroonblad in de prijs zo'n 30 tot 40 %. In een groter pakket maakt het een veel kleiner onderdeel van de prijs uit en heb je dus meer pret voor je geld.
Ook de BTW van 21% maakt natuurlijk onderdeel uit van de prijs. En net als iedereen dragen ondernemers zoals ik en de winkeliers bij aan de algemene voorzieningen door belasting te betalen en premies af te dragen. En ook dat moet allemaal eerst verdiend worden.
Verder is het vilt de afgelopen 3 tot 4 jaar enorm in prijs verhoogd. Het is gewoon een dure grondstof. Er wordt net als met bijvoorbeeld aardappels en graan, gespeculeerd met wol, waardoor de prijs enorm opdrijft. Maar daar kan ik, noch de vilt producent, iets aan doen.
Wij gebruiken trouwens wel het mooiste en beste verkrijgbare vilt, het zogenaamde Hollandfelt. Dit vilt mag als enige vilt het wol keurmerk dragen en is ökotex 100 gekeurd. Het wol keurmerk staat garant voor een hoge en constante kwaliteit, ökotex 100 staat voor een fabrikage waarbij er voor mens en omgeving geen schadelijke stoffen vrij komen.
Maar bedenk vooral gewoon dat je voor een pakket van zo'n € 20,00 euro heel veel uren pret hebt. Voorpret, maakpret en napret als je trots het resultaat kunt laten zien, je kinderen er mee ziet spelen of een complimentje krijgt omdat het er zo goed uitziet.
En dan tot slot een leuke vraag die ook vaak gesteld wordt: Hoe bedenk je dat toch allemaal.
En daarop moet ik een precies antwoord schuldig blijven. Ik weet het niet, dat komt gewoon in me op borrelen. Soms door iets wat ik zie, hoor of meemaak. Soms iets uit de natuur, maar het idee kan ook uit een tijdschrift of boek komen. Dan gaat er een hele boel gedenk aan vooraf en ontstaat het langzaam in mijn hoofd. Pas als het daar helemaal uitgedacht is en ik het in 3D voor me zie, begin ik en dan gaat het vaak ook erg snel.
Ik ben nooit bang dat ik op een dag niets meer weet, dat blijft maar doorgaan heb ik de afgelopen 12/13 jaar gemerkt en volgens mij kan ik nog wel 20 jaar vooruit. Meestal heb ik meer ideeën dan tijd.
En zo heb ik het allerleukste beroep wat ik kan bedenken.
Tijd om weer aan de slag te gaan. Heb je nog vragen? Ik beantwoord ze graag! Stel ze gerust.
Tot het volgende berichtje.