Aan de hand van deze wakkere muis, wil ik hier eens laten zien hoe ik de muizenoogjes borduur. Deze muis is het begin van een nieuwe serie Kerstpakketjes, maar hij mag nu even als model dienen voor het oogjes maken. Ik vind dat muizen echte kraaloogjes moeten hebben, kleine zwarte bolletjes. Ze zijn niet moeilijk te maken en maken je muis wel mooi. Of het nu grijze stadmuizen zijn of zachtbruine bosmuizen. Deze werkwijze is goed voor allemaal.
Allereerst de tip: vul de muizenkopjes stevig op, zodat ze ook echt wangetjes krijgen.
Bepaal met twee donkere knopspelden waar de oogjes moeten komen. Het staat dikwijls ook op de patronen aangegeven, maar met spelden zelf even kijken of de uitdrukking je aanstaat, is verstandiger.
Steek vanuit de achterkant of bovenkant van het kopje de draad en naald naar de speld toe. Gebruik één draadje splijtzijde en een dunne, scherpe naald. Trek de draad zover aan, zodat het uiteinde net in het kopje verdwijnt. Haal de speld dan weg.
Maak het eerste steekje, een piepklein beetje vilt opnemen, het steekje is een millimeter groot en ligt een beetje op het vilt, het is niet nodig helemaal door de laag vilt heen te steken.
Het tweede steekje komt bijna op de zelfde plaats, ook weer heel iets vilt opnemen.
Ga zo verder. Werk heel oppervlakkig, steek de naald net onder de eerdere steekjes door.
Maak zo 15 tot 25 steekjes op elkaar, afhankelijk van de grootte van de muis. Voor bos en stadsmuizen zijn 15 genoeg, dit is een grotere muis, grotere oogjes en dus meer steekjes. Door steeds net onder de vorige steekjes, bijna vlak langs het vilt te steken, onstaan er als vanzelf mooie bolletjes, echt kraaloogjes, zoals muizen die hebben.
Eén oogje klaar, steek dan de draad door het kopje naar de andere speld en maak daar op de hierboven beschreven wijze nog een kraaloogje.
Als beide oogjes klaar zijn weer terug steken naar het eerste oogje en de draad nu iets aantrekken. Steek zo een paar maal heen en weer.
Zo komen de oogjes iets dieper te liggen en krijgen ze een natuurlijke uitstraling. Hiervoor is het dus wel nodig het kopje stevig te vullen, zodat de wangetjes niet in gaan vallen.
Steek als je klaar bent de draad naar het achterhoofd. Trek de draad iets aan, knip de draad op het vilt af en de draad verdwijnt in het vilt.
Zo krijgen alle muizen een levendige wakkere blik. Persoonlijk vind ik dit de mooiste manier. Mooier dan streepjes, kraaltjes of relief-textiel stiften.
En nu ik to al even deze muis heb laten zien, nog even een blik op de maeriaalverzameling voor mijn nieuwe Kerstpakketten.
Voor een lief en zoet Kerstfeest.
Tot het volgende berichtje.
Reacties