In 1959 begon Gerard Durrel, hier boven zijn standbeeld, met zijn dierentuin. Een bijzonder dierentuin, want het belangrijkste doel is dieren voor uitsterven te behoeden. En dat lukt ze heel goed. Ze hebben succesvolle fokprogramma's, ook buiten de dierentuin in bijvoorbeeld Zuid Amerika en op Madagaskar, zetten veel dieren opnieuw in het wild uit, maar trainen ook oppassers uit b.v. Afrika om daar de Gorilla populatie mede te helpen instand houden.
Je ziet er veel dieren die je in de meer reguliere dierentuin niet snel zult tegenkomen, stuk voor stuk dieren die het zonder hulp niet meer redden. Hier boven zie je de Andes beer. Weet je nog dat Paddington Beer uit Peru kwam? Dat moet dus wel een avontuurlijke Andes beer geweest zijn. Dat verhaal is niet echt natuurlijk, maar deze beer oogt wel heel vriendelijk en is kleiner dan veel van zijn soortgenoten.
Exact twee jaar geleden, klik hier, waren we ook in de zomer op Jersey en het was erg leuk er weer te zijn. Toen was deze kleuter hierboven, pas geboren. Zie hieronder de foto van toen.
't Was nu echt zo'n kleuter, stoer doen, beetje de ouders nadoen, maar allemaal nog zo lekker onbeholpen.
Destijds was er een nieuw mannetje en daar hadden ze wel even wat zorgen over gehad, want hij was eerst nogal bang voor de vrouwtjes ( misschien kwamen ze met zijn vieren ook wel iets te enthousiast op de jonge man af). Het was destijds dan ook wel verrassend dat hij zijn taak om voor nakomelingen te zorgen toch had opgepakt. Nou, van angst voor wat dan ook, was geen sprake meer, dit hieronder is een stoere Silverback.
Stoer gedrag, inclusief getrommel op zijn borst, in alles was duidelijk dat hij de leider was.
En kijk eens wat een postuur, daar is geen sportschool aan te pas gekomen.
Maar toch, ondanks hun indrukwekkende uiterlijk, zijn het zachtaardige dieren.
Want zie je dat, daar bij dat kleine vijvertje, midden tussen de Gorilla's?
Daar brengt een dappere moedereend haar jonkies groot. Ze kan pas weg met het stel, als de jongen kunnen vliegen. Heel bijzonder, dat ze tussen de gorilla's een rustig plekje heeft gevonden om te broeden en dat ook de ondeugende nieuwsgierige kleuter het spul met rust laat.
Over rust gesproken:
In het binnenhok was een een drukte van jewelste, twee moeders met elk een jong maakten een herrie van jewelste. Deze papa Oerang oetan nam zijn jute zak mee en zocht hoog op een plateau even de rust op.
Even niks......
Laat ze daar binnen elkaar maar achter na zitten.
Het park is groot, de dieren hebben dan ook volop de ruimte en soms is het dan even zoeken waar ze zitten. Deze Lemur zat direct wel leuk in het zicht.
Voor deze herrie maken moest je op het gehoor afgaan, maar dan ook niet te missen.
En sommige dieren zijn ze echt niet te missen, hier hangen Fruitbats, fruit etende vleermuizen. Een lange kas waar tientallen, veel met jong, lekker aan de pootjes hingen te bungelen.
Niet mijn favoriete dieren om te bekijken, beetje creepy vind ik ze wel. Maar ze zijn bijzonder nuttig voor de diversitijd van planten in een oerwoud omdat de pitjes uit de vruchten weer overal uitgepoept worden, meteen voorzien van een lagje mest.
Bijzonder zijn ook de vele vogelsoorten in Durrell.
Zoals deze Hammerhead Duck. Met echt een kop als een kleine hamer. Hij of zij was druk doende met het bouwen van een enorm nest, zo hoog mogelijk in de boom als de kooi het toeliet. Je herkent er niet zo snel een eend in vonden wij, echt een vreemde eend.
Dit is meer herkenbaar als eendje.
Net als deze en....
...deze mooie exemplaren. Allemaal volkomen op hun gemak in de grote verblijven waar je heerlijk doorheen kunt slenteren en even kunt zitten.
Ook buiten loopt er fraais rond.
Zoals deze Red-breasted Goose, een Russische ganzensoort die het in zijn thuisland erg moeilijk heeft. Hier loopt echter een grote groep, ze doen het goed hier wat voortplanten betreft.
De dierenverblijven zijn verspreid over een groot terrein, waar ook deze gebouwen zijn. Hierin tentoonstellingen, lesruimten en meer.
En alles even prachtig voorzien van bloemen, planten en bomen. Hierboven zie je in het midden boven aan de foto drie enorme bloemranken staan. Ik weet de naam niet meer, maar we hebben er zaad van meegenomen. Je ziet ze veel op Jersey, met kleine blauwe bloemetjes bedekt. Ik ben benieuwd hoe dat zich volgend jaar in onze tuin gaat houden.
Tot zover onze vakantie en Durrell Wild life park. Er zijn nog veel meer dieren, Aye-Aye, otters, pauwen, kraanvogels, kikkers, schildpadden enz enz. Ben je ooit in de gelegenheid, ga er langs, zeer de moeite waar. Of kijk alvast eens op de site van Durrel Wildlife Park.
En 't is bijzaak, maar nergens op Jersey kun je zo lekker taart eten als in café Firefly in deze dierentuin.
Graag tot een volgend berichtje.