Als je pakketjes van Tintangel® maakt, moet je festonneren. Nou ja, moet je.... het is wel de meest gebruikelijke methode om de boel in elkaar te zetten. Dat gebeurt met splijtzijde, die zit in het pakket. Af en toe krijg ik een mailtje dat iemand te weinig splijtzijde heeft. Dat kan. Daarom zal ik hier laten zien hoe dat kan en hoe ik te werk ga.
Allereerst het gereedschap. Ik gebruik altijd scherpe en fijne borduurnaalden, gewoon van de Hema. Hoe kleiner en fijner de naald, hoe kleiner de steekjes die je automatisch maakt. En een fijne naald steekt uiteraard makkelijker, zonder wrijving, door het vilt. Zorg ook voor een schone naald, die is glad en werkt fijner. Is de naald toch stroef, haal hem voorzichtig dooor je haar, werkt vrijwel altijd!
Omdat ik toch bezig ben laat ik voor deze tips workshop ook even zien hoe ik aan en afhecht. Ik wil zogenaamd bovenstaand figuurtje maken en beide lapje op elkaar festonneren.
Ik steek om aan te hechten de draad door plat door het vilt heen van de onderste laag. Ik maak gebruik van de dikte van het materiaal. De draad steek je ongeveer een centimeter door het vilt heen, naar de plaats toe waar je wilt beginnen met festonneren.
Trek de draad aan, tot hij net niet helemaal in het vilt verwijnt. Nu gebruik ik een draad in een andere kleur dan het vilt en kun je de draad nog iets zien. Gebruik je een draad in de kleur van het vilt, dan is de draad onzichtbaar.
Begin met festonneren. En je ziet, je festonneert eerst zo'n steek of 3 tot 4 over de aangehechte draad. Hou bij het aantrekken van de draad bij de eerste steek, even duim en wijsvinger op die plaats geklemd, dan kan de draad niet losschieten. Met de volgende steken zet je de aanhechting vast, louter door er over heen te festonneren.
Afhechten spreekt dan voor zich. Steek de draad door het werk, tussen de laagjes vilt door van je laatste steken.
Trek de draad aan en knip hem net boven het vilt af.
En op deze wijze is er niets van je aan en afhechtingen te zien. Geen dubbele steken, geen knoopjes.
Ik gebruik alleen een dubbele steek als mijn draad halverwege een naad op is en ik weet dat er later door het opvullen veel spanning op die plek komt te staan. Dan hecht ik op de gebruikelijke manier af, maar mijn eerste steek met de nieuwe draad gaat over de laatste steek van de oude draad heen, zo ontstaan er ook geen gaatjes. Knoopjes gebruik vrijwel ik nooit, hou ik niet van.
Dit is niet alleen mooi aan en afhechten, het bespaart ook garen.
En zo zien mijn steekjes er dan uit. Leg ik ze naast een lineaal.....
....dan zie je dat ik er op een centimeter bijna 4 maak.
Als ik iets nieuws ontwerp hou ik precies bij wat ik aan splijtzijde gebruik en dat, met ongeveer een toeslag van 20 tot 25 procent, gaat in de pakketten.
Maar zo kan het ook:
Dit zijn bijna 7 steekjes per centimeter. En dat kost meer garen.
Op zoals rechtsonder, dichter bij elkaar en dieper in het vilt gestoken.
Allemaal goede werkwijzen. En ik heb gemerkt dat het heel erg lastig is, als je eenmaal een manier van steekjes maken hebt, om dat te veranderen. Dat kun je boven ook zien, vooral de methode rechtsonder, viel niet mee. Meteen is de regelmaat eruit, als je een andere wijze probeert dan dat wat je altijd gewoon bent te doen.
En daarom hebben wij onze aanvul service!!!
Je hoeft geen andere werkwijze aan te leren, niet extra zuinig te doen en niet boos te mailen dat er te weinig splijtzijde in een pakket zit. Gewoon ons even mailen om welk pakket en welke kleur het gaat en je adres even doorgeven en we sturen gratis extra splijtzijde toe.
Ik kan ook besluiten in alle pakketten het dubbele van mij eigenverbruik te doen, maar dan worden de pakketten voor iedereen duurder, terwijl het aantal keren dat we splijtzijde na moeten sturen per jaar, nog altijd op twee handen te tellen is. En hier ligt altijd een restjes bak vol splijtzijde om dit soort probleempjes snel op te lossen.
En weet je van je zelf dat je standaard tekort komt, geef het even door bij een bestelling en ik voeg meteen extra toe.
En die service is natuurlijk ook van toepassing op overige materialen. Vilt te weinig, ik kan me met inpakken natuurlijk een keer vergissen, maar je kunt je ook verknippen, koffie laten vallen of wat voor ongelukje dan ook, we vullen gratis materiaal aan. Soms zullen we vragen het materiaal waarvan te weinig is even op te sturen, dan wordt er geruild. Dit moet vaak met sprookjesvilt gebeuren omdat het dan voor je pakket belangrijk is dat het van het zelfde verfbad is.
Het enige wat we nooit aanvullen zijn kwijtgeraakte patroonbladen en vulwol. Ook bij vulwol geldt dat er soms het dubbele ingestopt kan worden dan dat ik doe. Maar als het voor een model niet nodig is om stijf opgepropt te zijn, is de wol in het pakket voldoende. (Uitzonderingen daargelaten, in goed overleg komt er altijd een oplossing.)
Maar in alle andere gevallen zullen we ons uiterste best doen dat je zonder extra kosten of zoektochten naar materiaal een mooi eindproduct kunt maken. Waarbij ik natuurlijk wel wil vermelden dat we dat alleen kunnen blijven doen in het vertouwen dat er geen misbruik van gemaakt wordt.
Over naar de volgende tip: Teddystof knippen zonder een huis vol pluis.
In sommige Tintangel pakketjes zit teddystof, b.v. in dit pakket: Drie schaapjes.
Mooie katoenen teddystof, maar knip je daar lekker snel doorheen, dan zit je werktafel vol pluis. En dat is eenvoudig te voorkomen.
Zorg voor een scherpe schaar, met een dunne scherpe punt.
Knip je vol door de stof, met grote happen, dan knip je de pluisje, die toch wat plat op de stof liggen, er af.
Dit is het gevolg, een pluizige bende.
Dat moet anders.
Knip daarom teddystof altijd met de verkeerde kant naar boven.
Schuif de punt van de schaar, net onder het weefsel door. Je voelt dan wel wat weerstand, want met de punt van de schaar, duw je de pluisjes opzij.
Zou je het werk dan omdraaien, dan zie je ook dat de punt van de schaar verstopt zit in de pluisjes.
Knip met kleine bewegingen, steeds kleine stukjes. Laat de schaar dus niet teveel happen in de stof.
Het uitgeknipt deel moet je dan voorzichtig van de lap aftrekken. En zie, de pluisjes blijven netjes zitten. In dit geval is het maar kortharige Teddystof. Maar ook, juist ook, bij langharige teddystof scheelt deze methode een hoop troep en je stof blijft bovendien veel mooier intact. Naden worden minder zichtbaar, omdat overal pluis blijft zitten.
Zo, dat was het voor vandaag, tot het volgende berichtje. Ik hoop dat dit een beetje nuttig was.